woensdag 6 april 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Vrouwen en parlement
 Beroep kamerlid v
 Vrouwelijke kamerleden
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  DEN HAAG  >  VROUWEN EN PARLEMENT 
Vrouwen en parlement

 

Introductie

Sinds in 1918 ook vrouwen verkiesbaar werd voor het parlement is het aandeel van vrouwen in de Tweede en Eerste Kamer gegroeid van één in 1918 (Suze Groeneweg) tot nu, anno 2002, vijftig. De groei vond vooral plaats in de jaren zeventig en tachtig, mede dankzij voorkeurstemmenacties als 'Stem 'ns op een vrouw!'. Zie ook de grafiek onderaan deze pagina.

In deze subrubriek worden (bijna) alle vrouwen die sinds 1918 lid waren en zijn van de Tweede Kamer in beeld gebracht, met biografische gegevens en kenmerkende uitspraken.

Voor de periode 1918-1998 betreft het de collectie uit de Tentoonstelling Beroep: Kamerlid (v). Deze collectie wordt de komende tijd nog gecompleteerd met de vrouwen die na 1998 lid werden en na de recente verkiezingen niet zijn teruggekomen.

Voor de situatie anno 2002 staan eveneens de vrouwelijke Tweede Kamerleden vermeld, met links naar de biografische gegevens uit het Parlementair Documentatiecentrum.

De totale collectie zal nog worden aangevuld met de lijst van vrouwelijke leden van de Eerste Kamer, en ook met het audio-materiaal van de tentoonstelling.

 

 

 Grafiek 1: Percentage vrouwen in de Tweede en Eerste Kamer 1918 - 1998


Grafiek 2: Vrouwen en mannen per Tweede-Kamerfractie, september 1998