woensdag 6 april 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Audio - video
 Audio offline
 Audio online
 Video offline
 Video online
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  VARIA  >  AUDIO - VIDEO 
Audio - video

Index


Cinemien


Radiozenders

Radio-programma's
  • Dodelijk mooi. Fatale vrouwen in het Groninger Museum (Radio Nederland Wereldomroep, 28 februari 2003). Tekst Yvette Turlings. Audio (Real) Marjolein Stoop (9:30)
  • Khee Liang Phoa kandidaat-staatssecretaris LPF (NOS-Nieuws.nl, NOS Radio 1 avondjournaal, 3 september 2002. NB: deze link valt weg rond 10 september 2002) . Met 4 geluidsfragmenten: reacties van Paul Rosenmöller (GroenLinks), Wim van Daalen (Stichting Alcoholpreventie), Jack Verhoek (Stiva) en de redactie van NOS Radio 1 avondjournaal.
  • Plattelandsvrouw geen tweede boer (VPRO-radio, fragment OVT van 26 mei 2002, uur 1, duur 22,5 minuten)
  • Dames aan het mes (Radio Nederland Wereldomroep, 6 maart 2002). Vrouwen met scalpels. Anno 2002 niet ongebruikelijk, maar welke rol speelden vrouwelijke chirurgen door de eeuwen heen? Uitgerekend op Internationale Vrouwendag promoveren chirurgen Ella de Jong en Mimi Mulder op hun historisch onderzoek naar ‘dames in een mannenvak'. 
  • Vrouwen in de chirurgie (VPRO-radio, fragment OVT van 3 maart 2002, uur 1, duur 22 minuten)
  • Hans Andringa: SGP schendt vrouwenrechten (Radio Nederland Wereldomroep, 3 december 2001). Webpagina, met link naar geluidsopname, o.a. van speech SGP-Kamerlid Van der Staay en D66-staatssecretaris Verstand.
  • Vrouwen in de sport rond 1900 (VPRO-radio, fragment OVT van 13 juni 1999, uur 1, duur 24 minuten)
  • Op vrouwen, vooruit in de strijd over de eerste en tweede feministische golf (VPRO-radio, fragment OVT van 4 april 1999, uur 2, onderdeel start op 13:00 na begin geluidbestand). Samenstelling: Kiki Amsberg. In 52 wekelijkse afleveringen komen dit jaar de belangrijkste dromen van de twintigste eeuw (en hun aanhangers) aan bod. Deel 14: ''Op vrouwen, vooruit in de strijd!''. Aan het eind van de vorige eeuw begon bij vrouwen het besef door te dringen dat zij tweederangs burgers waren. Wilden zij gelijkwaardig aan de man worden, dan moesten zij strijden voor kiesrecht. Ze verenigden zich in vrouwenbonden en gingen schoorvoetend de straat op om voor het eerst te demonstreren. De golf van vrouwenbonden en vrouwenverenigingen die zich op allerlei terreinen inzetten, is de 1e Feministische Golf. Eind jaren zestig bleek dat de positie van vrouwen nog steeds ondergeschikt was. De gelijkheid stond dan wel formeel in de wet, de praktijk was anders: geen gelijk loon voor hetzelfde werk, slechte sociale wetten, geen voorzieningen voor werkende vrouwen. Opnieuw gingen ze de straat op met leuzen als: Baas in eigen buik, de pil in het ziekenfondspakket, en recht op abortus. Ze vormde vrouwenpraatgroepen, en richtten Blijf van mijn Lijfhuizen op voor vrouwen die mishandeld werden. De Tweede Feministische Golf heeft veel bereikt, maar er blijft nog het een en ander te wensen over. 

Sites / internetfilmpjes

TV-reclame

Foto's