woensdag 6 april 2022 Home Zoek Contact Veel gestelde vragen Sitemap Print deze pagina  
 
 
 
Actueel
Nieuw op de site
Dossiers
Focus
Den Haag
Emancipatie algemeen
Varia
Servicepagina
Onze andere sites
 
 Vrouwen in en uit het nieuws
 Andere bronnen
 A - E
 F - M
 N - S
 T - Z
 
 Naar de vorige pagina
 
 
 >  EMANCIPATIE ALGEMEEN  >  VROUWEN IN EN U... 
VROUWEN IN EN UIT HET NIEUWS

N - S

T - Z

ANDERE BRONNEN

In deze nieuwe rubriek

... verzamelen we links naar online artikelen, interviews, websites, geluid- en video-opnames over vrouwen in Nederland die in het nieuws zijn of waren. In Nederland: dat is al ambitieus genoeg. En inderdaad: alleen vrouwen. Niet omdat wij vrouwen interessanter vinden dan mannen (dat mag ù best vinden, hoor). Maar omdat vrouwen in gedrukte en audio-visuele media minder vaak aan het woord komen. Veel minder:

  • In een prachtige interviewreeks als ''Tien geboden'' (door Arjan Visser in Trouw) zijn 38 van de eerste 134 gesprekken met vrouwen gevoerd. Dat is 28 %.
  • Kees Haak kwam in een steekproefje (Mannen domineren in krantenfoto's,  Rotterdams Dagblad, 20 maart 2004) tot de slotsom dat in de foto's van het RD 26 % van de geportretteerden een vrouw is.  
  • '' [...] En neem het Hollands Dagboek, een soort afspiegeling van de Hollandse maatschappij. Ik heb het even nageteld: vanaf de vorige internationale vrouwendag is nog geen 25% van de dagboeken door een vrouw geschreven'' (Sara Muller, bijdrage aan NRC-Webcongres, 6 maart 204).
  • In de succesvolle radio-talkshow Kunststof van de NPS waren 107 van de eerste 472 gasten vrouw; dat is 22 %.
  • In de aanloop naar Internationale Vrouwendag, 8 maart 2008, telde het dagblad DAG het aantal namen van vrouwen en mannen in de binnenlandse nieuwsberichten. Na vier dagen turven blijkt dat vrouwen slechts voor 22 % deel uitmaken van het nieuws: Mannen domineren het nieuws.
  • In de KRO-programmareeks ''De grootste Nederlander'' (2004) is door een commissie van 3 personen (onder wie 1 vrouw, dus 33%) met medewerking van een panel van deskundigen (naast 5 collectieven met onkende m/v-samenstelling: 35 individuele personen, onder wie 6 vrouwen, d.w.z. 17 %) een lijst van 200 genomineerden opgesteld. Daaronder bevinden zich 29 vrouwen, dus 14,5 %.
  • Mannen blijven het nieuws bepalen (Telegraaf, 17 februari 2005). Mannen blijven het nieuws beheersen. Dat is de uitkomst van een peiling van het internationale expertisecentrum voor media en ontwikkeling (RNTC), dat is verbonden aan de Wereldomroep. Van de mensen in het nieuws is driekwart van het mannelijk geslacht. Opvallend is dat op de radio verhoudingsgewijs de minste vrouwen aan het woord kwamen, namelijk 13%. Bij de kranten was het percentage 22 en in de journaals op televisie 30.
  • België | Lut Verstappen: Mannen maken het nieuws (Divazine, 6 juli 2005). Mannen vullen tachtig procent van het nieuws op televisie. Dat geldt zowel voor de openbare omroep VRT als voor de commerciële zender VTM. Hoe luchtiger de thema’s, hoe meer vrouwen in beeld komen. Dat was al langer bekend maar is nu bevestigd door de cijfers van het Elektronisch Nieuwsarchief.

Ongetwijfeld liggen deze percentages veel hoger dan tien, twintig jaar geleden. Maar lezers, luisteraars en kijkers (m/v) krijgen nog steeds het beeld dat het leven en werk van mannen veel interessanter is dan dat van vrouwen.

Een zeer onvolledige verzameling

Onze verzameling lijkt natuurlijk nog nergens op. Als u rondkijkt om informatie over een bepaalde vrouw te vinden, staat zij er hoogstwaarschijnlijk niet bij. Maar als u ''gewoon'' rondkijkt (zoek via A-Z hierboven of hieronder of in het menu links), vindt u vast wat interessants. En kunt u de balans in uw eigen beeld van vrouwen en mannen in Nederland een tikje verschuiven.  Bijvoorbeeld door te constateren dat vrouwen absoluut niet interessanter zijn dan mannen. En dat er dus geen enkele reden is om ze minder vaak aan het woord te laten.

Wie wel ? Wie niet ?

Wij gaan niet voor u uitmaken welke vrouwen voldoende interessant zijn. Uitgangspunt is: gaat het om iemand die regelmatig in het nieuws is of was.

Onze criteria:

  • staat de informatie min of meer permanent online ?
  • is die lastig te vinden (dat vinden we leuk) of struikel je erover zodra je op internet gaat zoeken (dan nemen wij ook wel iets op - ooit)
  • een paar berichten per persoon is voldoende; we zijn tenslotte niet het Nationaal Elektronisch Vrouwenarchief. 

Waar vindt u meer ?

Op een aparte pagina ''Andere bronnen'' verzamelen we tips over andere overzichten.

Kapotte link ?

Meld die svp even via redactie@emancipatie.nl of via ons webformulier (klik rechtsboven op hspace=0).

Kunt u ook zelf informatie aandragen ?

Graag ! U bereikt ons via redactie@emancipatie.nl of - desgewenst anoniem - via ons webformulier (klik rechtsboven op hspace=0).

N - S

T - Z

ANDERE BRONNEN