Inhoudsopgave Op gelijke voet - april 2001

Dit tijdschrift verschijnt niet online, dus verwacht hier alleen incidenteel een link.


Kwartaalblad met informatie over het emancipatiebeleid van de rijksoverheid.

Uitgave:
Directie Coördinatie Emancipatiebeleid (DCE) in samenwerking met Directie Voorlichting, Bibliotheek en Documentatie (VBD) van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

(Kosteloze) nieuwe abonnementen en administratie:
informatietelefoon van het Ministerie van SZW, telefoon 0800 - 9051, postbus 90801, 2509 LV Den Haag, fax 070 - 333 66 55

Inhoud:
  • Te Gast bij Op Gelijke Voet: Hedda Klip, theologe, woont en werkt sinds augustus 1999 in Egypte, waar zij docent Oude Testament is aan het Seminarie van de Koptisch Evangelische Kerk in Caïro. 
  • Annemies Gort:  Nieuw: Commissie Dagarrangementen. De school als kloppend hart van de buurt. 
  • Welkom in de Community School. De eerste Nederlandse Community School staat in de Amsterdamse Pijp. In het prachtig gerenoveerde gebouw komen school, gezin en buurt letterlijk bij elkaar.
  • Mariëtte de Bruijn: De dames willen actie, de heren hebben meer geduld ... - Pittig debat over het Emancipatieplan 2001. Op Gelijke Voet vroeg vier slechts zijdelings betrokken experts rond de tafel voor een onbeschroomde samenspraak over het emancipatiebeleid: 
    • Kees Machielse (bouwkundige): "Te klein voor het tafellaken, te groot voor een servet"
    • Tanja Jadnanansing (projectmanager Bureau Beeldvorming NOS): "Een gemiste kans, maar toch een voldoende"
    • Evelien Tonkens (feministe, publiciste, onderzoeker): "De analyses verdienen een 8 of een 9, maar de beleidsvoornemens ? Slappe hap !"
    • Paul Schnabel (directeur Sociaal en Cultureel Planbureau): "Het steekt door alle beleidsterreinen heen, dat is bijzonder"
  • Hella van de Velde: Emancipatie - wat doe je eraan ? Verslag van de Werkconferentie over het Meerjarenbeleidsplan Emancipatie (Rotterdam, De Doelen, 1 maart 2001)
  • Europees geld voor grensoverschrijdende projecten. De EU stelt geld beschikbaar voor het bestrijden van discriminatie en ongelijkheid op de arbeidsmarkt. In het kader van het zgn. Equal-programma kunnen publieke en private organisaties subsidie aanvragen op o.a. het terrein van de combinatie van arbeid en zorg en m.b.t. het verkleinen van de "genderkloof". Voor meer informatie over het programma (onderwerpen, criteria, termijnen): http://www.europa.eu.int/comm/equal Voor Nederland: http://www.minszw.nl/euqal-voorlichting of bel 0800-9051.
  • Heleen Hupkens: Het gezin mag weer ! De nieuwe vereniging Gezin van nu gaat de belangen behartigen van alle gezinnen in Nederland. Interview met voorzitter Lia van Helvoirt. Gezin van Nu, Willem II-straat 23, 5038 BA Tilburg, tel. 013-5821707, fax 013-5353515 en binnenkort ook via http://www.gezinvannu.nl 
  • Marnix Bruggeman: Wat werkende vrouwen in Europa willen... [ De koppenmaker heeft kennelijk  het artikel niet goed gelezen, want dat gaat over: ] een wereldwijde enquête die vakbonden - waaronder de FNV - in 21 landen in samenwerking met het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen hebben gehouden onder werkende vrouwen. De vrouwen moesten aangeven wat hun prioriteiten als werkneemster zijn. Wat bleek ? Hoger loon, meer respect voor vrouwen en zekerheid over het behoud van werk scoren hoog.
  • Mariano Slutzky: De prostituee als vrije ondernemer. Opheffing bordeelverbod in de praktijk. Een normale bedrijfstak maken van de prostitutie, met plichten én rechten voor prostituees. Dat is de achtergrond van de opheffing van het bordeelverbod in 2000. Iedere seksexploitant kan tegenwoordig een vergunning aanvragen bij de gemeente. De gemeente krijgt hierdoor een centrale rol. Hoe werkt dat in de praktijk ?
  • Leonard Groeneveld: Vrouwen in opvangkampen. Het veiligstellen van de reproductieve rechten van vluchtelingen is één van de drie emancipatietaakstellingen van Buitenlandse Zaken. Essentie: het waarborgen van de veiligheid op het gebied van seksualiteit en voortplanting onder onzekere omstandigheden. Neemt de aandacht voor reproductieve gezondheid in crisisopvangkampen toe ?
  • Nicole van Ladesteijn: Kindvriendelijk werken: in moedercentra kan het ! Ze schieten als paddestoelen uit de grond: de moedercentra in Nederland. Kort gezegd is een moedercentrum een buurthuis voor en door moeders. Je kunt er werken, cursussen volgen of koffie drinken terwijl je kind daar wordt opgevangen. "Het is de derde weg" vindt Paula Spijker, coördinator en oprichter van Het Lokaal, het oudste moedercentrum in de Amsterdamse wijk Buitenveldert. "Naast fulltime moederschap en een regeliere baan waarbij je de zorg uitbesteedt, kun je ook kiezen voor een moedercentrum. Hier combineer je werken en opvoeden. De helft van de medewerkers stroomt bovendien door naar regulier werk".
  • Nieuws:
    • Arbeidsdeskundigen geven chronisch zieke vrouwen weinig kans. Resultaten van het project "Rea. Toekomst voor vrouwen ?!" In het kader van dit project deed de Vrouwenalliantie onderzoek naar de ervaringen rond arbeid en scholing van chronisch zieke vrouwen. Daarnaast deed het Centrum voor Innovatie van Opleidingen (Cinop) onderzoek onder reïntegratiedeskundigen naar hun attitude jegens vrouwen met een chronische ziekte.
      Meer informatie bij de Vrouwenalliantie, tel. 030 - 2332669 of bij het Cinop, tel. 073 - 680 0839.
    • 25 jaar zwarte, migranten- en vluchtelingenbeweging in beeld. Aankondiging van het boek "Caleidoscopische visies. Zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwenbeweging in Nederland gepresenteerd" (red. Maayke Botman, Nancy Jouwe en Gloria Wekker). Te bestellen bij Boom, tel. 0522-237555 of via e-mail bdc@boom.nl 
    • Nieuw: www.emancipatiepolitiek.nl Op 8 maart 2001 heeft de Vrouwenalliantie de website emancipatiepolitiek.nl gelanceerd, die een podium biedt voor informatie, uitwisseling en lobby, gericht op het bevorderen van de uitvoering van het Platform for Action op lokaal niveau.
  • Kijken & lezen:
    • M. Bos - Seksuele intimidatie in de zorg. Uitgave van Bohn Stafleu Van Loghum, te bestellen via de boekhandel, ISBN 90-313-3434-0, prijs f 24,50.
    • Leven met borstkanker. J. Lucas, "Op klaarlichte dag", uitgave SWP, te bestellen bij boekhandel, ISBN 90-6665-375-2, prijs f 29,50.
    • FAQ's kinderopvang. "Alleen het beste is goed genoeg", brochure met antwoorden op de meest gestelde vragen over kinderopvang. Prijs f 15,00, via bestelformulier verkrijbaar bij BOink, de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang. Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 13.00 uur via 030 - 231 7914.
    • "Dé jongere bestaat niet". Literatuuronderzoek naar de negatieve gevolgen van beeldvorming over jongeren. Gratis verkrijgbaar bij het LBL, postbus 9472, 3506 GL Utrecht, tel. 030 - 266 2000.
    • Dwarsverbanden tussen gender, nieuwe media en kunst. In de Engelstalige reader "Ctrl + Shift Art - Ctrl + Shift Gender" (redactie N. Muller en D. Herst) behandelen verschillende auteurs de wisselwerking tussen nieuwe media, gender en culturele producties. Uitgave van Axis, bureau voor de kunsten v/m. Te bestellen via axis@axisvm.nl of tel. via 020-427 4525. Prijs f 20,=
    • Schaduwrapportage emancipatiebeleid. Het Nederlandse emancipatiebeleid stagneert. Dat stellen 23 vrouwenorganisaties in het Engelstalige rapport "Defective Acceleration: the Dutch Emancipation Policy", opgesteld ten behoeve van de bespreking - in de zomer van 2001 - van het tweede en derde Nederlandse rapport aan het toezichtscomité voor het VN-Vrouwenverdrag.
    • "De maatschappelijke positie van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen", een onderzoek van  H. de Graaf en T. Sandfort, in opdracht van het COC en het Ministerie van VWS. Uitgave van Eburon (tel. 015-21314 84) in de NISSO-studiereeks. Ook te bestellen bij de boekhandel, ISBN 90-5166-828-7, prijs f 35,-
    • Opvoeden zonder man. Handelseditie van dissertatie van M. Distelbrink. De helft van de creools-Surinaamse kinderen in Nederland groeit op zonder inwonende vader, maar blijkens het onderzoek heeft die afwezigheid weinig negatieve invloed op de gemiddelde ontwikkelingsuitkomsten van de kinder. Dit in tegenstelling tot wat geldt voor autochtone kinderen in moedergezinnen: zij vertonen meer probleemgedrag en presteren minder goed op school dan kinderen met een vader thuis. Uitgave Van Gorcum, verkrijbaar bij boekhandel, ISBN 90-232-3659-9, prijs f 39,50.
    • Onvrijwillig vertrek schooldirecteuren. Aankondiging van het onderzoek "Mobiliteit en voortijdig vertrek van directeuren (m/v) in het primair en voortgezet onderwijs". Onderzoek gefinancierd door Ministerie van OCenW, te bestellen bij SCO-Kohnstamm Instituut, tel. 020-  525 1201, alleen dinsdag en woensdag. Prijs f 20,-.
    • 50 + starter. De publicatie "Een halve eeuw jong" bevat de persoonlijke portrettenvan veertien vrouwen en tien mannen die na hun vijftigste zelfstandig ondernemer zijn geworden of overwegen dat te doen. Te bestellen bij TNO Arbeid, postbus 718, 2130 AS  Hoofddorp, tel. 023 - 554 9393, fax 023 - 544 9394. Prijs f 40,=.

Op gelijke voet, april 2001. Losse nummers en abonnementen kosteloos aan te vragen bij de Informatietelefoon van het Ministerie van SZW, 0800 - 9051.